Zagros, een vriend van ver (deel 2)

Jongeren van Garage TDI spelen woensdag 19 juli samen met Syrische jongeren de theatervoorstelling Zagros een vriend van ver (deel II). Zagros is een theaterproductie over vrijheid en identiteit.

Theatermakers Zen Roorda, Raymond Muller en Joachim Rümke zijn in twee theatrale onderzoeken opzoek naar wat vrijheid betekent voor de jeugd van tegenwoordig. Dit doen zij samen met Syrische en Nederlandse jongeren die de ambitie hebben om later hun werk te vinden in de wereld van de podiumkunsten. De Syrische spelers zijn allemaal de oorlog in hun thuisland ontvlucht, terwijl de Nederlandse jongeren in een van de veiligste landen ter wereld zijn geboren. Zagros toont een groep die worstelt met de druk van hun ouders, de twijfel die ontstaat in de supermarkt als er een reep chocola gekocht moet worden, een verhoor bij het IND, wiskunde, het afscheid nemen van vrienden, een verkregen mondharmonica op de Balkan, en tegenwind als je al bijna te laat bent. Vrijheid is no fear, zei Nina Simone. Vrijheid is een gevoel dat in Zagros wordt verpakt in een rap, projectie, pianospel, trefbal, rake monologen en een veel te lange dansscène, maar echt, veel te lang.
 
Op 4 mei na dodenherdenking speelde Garage TDI in het kader van de landelijke theatermanifestatie Theater na de Dam deel I van Zagros, een vriend van ver. De voorstelling was al snel uitverkocht en de animo voor nog een voorstelling was groot. Woensdag 19 juli om 20.00 uur spelen we deel II van de voorstelling in de Werkplaats Havenkwartier. Op basis van de ervaringen en verhalen van de Syrische jongeren, wordt er in september een speciale onderwijsvoorstelling gemaakt welke zal spelen op middelbare scholen. In november speelt de voorstelling nog meerdere malen in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het kader van de dag van de Vluchteling.

Toegangsprijs
Jonger dan 19 jaar: 5,- euro
Ouder dan 18 jaar: 8,- euro

Credits
Regie: Zen Roorda, Raymond Muller
Video: Joachim Rümke
Spelersbegeleiding en productie: Sterre van Til
Spelers: Auke, Derk, Emma, Femke, Fajer, Jalal, Jameel, Jeroen, Kirsten en Renske

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:
Janivo Stichting
Emmaplein Foundation
Vluchtelingenwerk Nederland
Nidos
Vfonds