april 2018

Fake news

“Fake news!” “Objection!” “ Not guilty!” Ik open de deuren van de theaterzaal. Engelse en juridische termen vliegen me om de oren. Het is zaterdagmiddag en ik ga met mijn gezinnetje de stad in opzoek naar nieuwe schoenen en kinderkleding. We hebben de auto geparkeerd bij de garage. Het voordeel van een eigen werkplek in de stad is dat je even makkelijk naar het toilet kan of eventueel een luier kan verschonen van de kleine jongen. Dat laatste doet mijn vriendin, terwijl ik mijn nieuwsgierige dochtertje achternaloop de theaterzaal in. De repetities van ‘Justice’ zijn in volle gang. Regisseuse Celine Hoex vertelt de spelers dat ze de dans gaan doornemen. Voordat de muziek wordt aangezet, kijken de spelers mijn kant op. Ik sta hand in hand met mijn dochtertje van drie aandachtig te kijken. Dan valt er een ongemakkelijke stilte. Ik zie een ondeugende glimlach op de gezichten van de spelers. Roos zegt: “Ik weet niet of deze scène geschikt is voor kinderoogjes, Remco”. “En dat is geen fake news,” roept Derk erachteraan. Ik weet genoeg.

In het paasweekend repeteren we op locatie en mag ik aanschuiven als spelcoach. ‘Justice’ is het eerste deel van de tweeluik ‘Straf en Recht’ dat de vooropleiding Brandstof 6,7 en 8 april speelt in het Gerechtsgebouw. Het is één van de projecten die Het Cultureel Hart Assen uitgezet heeft in het kader van The American Dream. Projectleider Miranda Bolhuis vroeg me, een jaar geleden, of Garage TDI iets kon doen aan de hand van de filmklassieker ‘De Twaalf Gezworenen’. Een film over een rechtsgang in Amerika, waar twaalf juryleden een oordeel vellen over een jongen. Toen ik de vraag kreeg, was ik al in gesprek met het Nationaal Gevangenismuseum over een nieuwe locatievoorstelling in Veenhuizen. “Wat als we er een tweeluik van maken?” De één gaat over rechtssystemen wereldwijd en de ander over hoe onze kijk op straf en recht sinds de maatschappij van weldadigheid veranderd is.

Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels nadert het einde van het maakproces van ‘Justice’. De filmklassieker is als inspiratiebron gebruikt. Na een bezoek aan de rechtbank en het bekijken van de expositie in het Drents museum hebben de makers veel gesproken over het Amerikaanse en Nederlandse rechtssysteem. Jehudy van Dijk schreef vervolgens een nieuw script. De voorstelling gaat over twaalf jongeren die zich stiekem verschansen in het Gerechtsgebouw. Een onschuldig spelletje ‘rechtertje spelen’ loopt uit op een grimmige confrontatie waarbij de scheidslijn tussen schuld en onschuld vervaagt. Iedereen belandt in het verdachtenbankje. Of je nou Donald Trump heet en slachtoffer bent geworden van Fake news, of gewoon Auke heet, die vroeger gepest werd. Vooraf aan de voorstelling is het mogelijk om een inleiding bij te wonen over het Nederlands strafrecht georganiseerd door de Rechtbank Noord-Nederland.

In hetzelfde weekend valt er nog veel meer te beleven in Assen. Op zondag 8 april wordt namelijk in de Gouverneurstuin het startschot gegeven van ‘Kunst in de tuin’. Tot aan het einde van de zomer organiseren de instellingen van Het Cultureel Hart bijna iedere zondagmiddag een boeiend programma. Kortom, een bruisend cultureel programma in Assen. En dat is geen Fake news!


februari 2018

Assen, City of dreams

Op de kop van de Vaart pronkt het Vrijheidsbeeld met subtiel bedachte linken naar Drenthe. Zij staat  op een sokkel van hunebedstenen, draagt een blik bruine bonen in de hand en leest een tekst van Daniel Lohues. Overal in de stad zie je originele uitingen naar de expositie The American Dream van het Drents museum. Iedere ochtend rijd ik langs een reeks banners aan lantaarnpalen met de tekst ‘Assen City of dreams’. Ik vind het een heerlijke slogan. Ik houd van dromen. Ik zie dromen als plannen om te verwezenlijken. Maar je ontkomt er niet aan, dat als je je dromen uitspreekt, dat je ook weleens plat op je bek gaat. Dat mag. Dromen is immers een proces en voor elke gerealiseerde of niet gerealiseerde droom, komt weer een nieuwe droom in de plaats. Als ik met mijn auto de stad binnenkom, rijd ik van Het wapen van Drenthe tot aan Garage TDI langs de banners. Mijn gedachten slaan op hol. Het is bijna verkiezingstijd. Wat zijn die dromen van Assen eigenlijk? De ijsbaan? Het Outlet centrum? De Formule 1? Een bruisende familie stad? Elk plan heeft voor- en tegenstanders.

Bij Garage TDI slaan we dit jaar een nieuwe weg in. Een nieuwe artistieke visie is in de maak, getiteld ‘Wortels en Vleugels’. We gaan opzoek naar de noodzaak om vanuit Assen en Drenthe theater te maken voor jeugd en familie. Verhalen uit de omgeving, community art, theater maken vanuit sociale problemen. En tegelijkertijd gaan we opzoek naar thema’s die vanuit hier zo universeel zijn, dat ze ook interessant zijn om festivals, scholen en zalen elders in het land te bespelen. Op dit moment werken we ism Pier21 aan de nieuwe voorstelling Kanoet, over de wonderen van de natuur. Een tekst van Bouke Oldenhof in regie van Frederieke Vermeulen en Jos Thie over een trekvogel, met daarbij linken over het ontdekken van je eigen leefomgeving en waarom je die plek zou willen verlaten (Krimp). De voorstelling gaat vooraf aan het festival Art of Wonder in première en speelt vervolgens in het onderwijs en zal begin van de zomer te zien zijn op Oerol. De opleiding maakt op twee prachtige locaties in Drenthe het tweeluik ‘Straf en Recht’. In Assen wordt in het kader van The American Dream de film ‘De 12 gezworenen’ bewerkt en gespeeld in het gerechtsgebouw. In Veenhuizen wordt samen met het Nationaal Gevangenismuseum een theaterbeleving op erfgoed locaties voorbereid. De voorstelling Zagros, met Syrische jongeren krijgt een vervolg in mei. De ontroerende tocht van de vijftienjarige gevluchte Fajr wordt op dit moment in een theatertekst gegoten. Hoe hij van zijn geboorte dorp in Syrië in Assen terecht kwam. Het is een greep uit de vele plannen, waarmee we onze nieuwe artistieke visie zichtbaar maken.

En valt er voor een directeur van een jeugdtheatervoorziening als Garage TDI nog wat te dromen in Assen? Jazeker! Onlangs zaten we met een leuke club mensen van het ICO, DNK, Podium Zuidheage, Garage TDI en Art of Wonder bij elkaar om te brainstormen over de toekomst van het jeugdtheater in Assen. Met een inspirerende programmering van de theaters en festivals, een gezamenlijke visie van theater op scholen, een goede jeugdtheaterschool, een landelijk gesubsidieerde plek voor talentontwikkeling en een producerend jeugdtheatergezelschap hebben we heel wat ingrediënten in huis om te werken aan de jeugdtheaterhoofdstad van Noordoost-Nederland. Het zou een prachtige verrijking kunnen zijn voor Assen als bruisende familiestad!

Door Remco van Zandvoortdecember 2017

Gezellige tijden

Het is weer tijd voor haardvuur en warme chocolade melk. Assen maakt zich op voor sinterklaas en kerst. Het wordt gezien als een drukke tijd: het is druk in de supermarkt – het is druk in de stad – Het is… Eigenlijk is het overal druk. Gelukkig is het vaak ook gezellig. Dat is niet anders in de garage. Er wordt druk gerepeteerd aan de nieuwe media voorstelling Domovoj Maximus en de dansvoorstelling Rat and spider, welke in januari in première gaan. Er zijn dagen bij dat er drie professionele jeugdtheater producties onderweg zijn in het land. Afgelopen weekend speelde de laatste ‘Torenhoog’ in de bibliotheek. Vanaf maandag speelt acteur Sijmen de Jong een erfgoed voorstelling over de canon van Noord Drenthe op alle scholen in de gemeente Noordenveld. En binnenkort zijn er in het Havenkwartier opnames van een nieuwe Art-film onder leiding van televisie acteur en regisseur Jörgen Scholtens. “Maar,” hoor ik u denken, “doet Garage TDI dit jaar dan niets speciaals in het kader van Kerststad Assen? Afgelopen jaren was er zo’n mooie muziektheater voorstelling dwars door het culturele hart. Iets met Dickens en Lennon, toch?” Dat klopt. Maar dit jaar is er geen Dickens voorstelling van Garage TDI. De klanken van Oliver Twist galmen daarentegen wel op woensdagavond door onze theaterzaal. Het is de eerste productie van Theater De Nieuwe Kolk, waar Garage TDI de oefenruimtes voor faciliteert.

Maar… Garage TDI zou niet het stadsgezelschap van Assen zijn, als er met kerst niet iets speciaals zou plaats vinden. Dit jaar speelt Garage TDI geen voorstelling op pitoreske locaties in de stad, of in een theaterzaal, maar gaan we voor knusse avonden bij het haardvuur. Tenminste als u zelf een openhaard of houtkachel heeft. In de dagen voor Kerst brengt onze talentstroom kerst mythes bij u thuis in de vorm van Huis-aan-Huis theater. Even de drukte aan de kant… Televisie uit. Warme chocolade melk op tafel en dan heel intiem genieten van een voorstelling met het hele gezin op de bank. Het zijn gezellige tijden!

Door Remco van Zandvoortoktober 2017

Laat de bladeren maar vallen…

De bladeren aan de bomen kleuren geel, rood en oranje. Het warme zonnetje wordt steeds sneller afgewisseld door wind en soms hele harde regen. Afgelopen weekend organiseerden we in de Werkplaats Havenkwartier het Aftersummer festival. We blikten met zes voorstellingen terug op een mooie creatieve zomer, waarin trainingsweken op het programma stonden, een korte film gemaakt werd, diverse festivals door het hele land, waaronder de Parade bespeeld werden, de nieuwste onderwijs voorstelling van onze professionals getryout werd en waarin we de eerste versie van het jeugdtheaterfestival Art of Wonder organiseerden in de binnenstad van Assen. In mijn hoofd zwengelt poëtisch gitaarmuziek aan. Een gelukzalig mijmerend polygoon stemmetje vertelt mijn oren hoe mooi het was. BAM. Crash! Over op de orde van de dag. Gelukkig hebben we de foto’s nog…

We maken ons op voor de herfst met veel leuke activiteiten in Oktober Kindermaand. Het is een prachtig initiatief van Kunt & Cultuur Drenthe, dat inmiddels de Drentse provincie al lang overstijgt. In de weekenden van oktober organiseren veel culturele instellingen, zo ook in de stad Assen, vele gratis activiteiten voor kinderen. Garage TDI maakt in samenwerking met De Nieuwe Kolk de drieluik ‘’Drie maal in mijn dromen zelf gezien”. Drie korte jeugdtheater experimenten gemaakt door spelers van de Vooropleiding Theater van Garage TDI, welke op zondag 29 oktober te zien is in DNK. De eenakters zijn ‘vrij geïnspireerd’ op liedteksten van misschien wel Neerlands grootste theatermaker allertijden Herman van Veen.

Oktober is ook de start van het nieuwe seizoen van onze JeugdTheaterSchool. Honk N bestaat dit seizoen alweer vijf jaar. Kinderen vanaf zes jaar en jongeren tot 21 jaar leren hier alles over het ambacht toneelspelen. Maar ook is er alle aandacht voor persoonlijke ontwikkeling dmv oefeningen en spelopdrachten gericht op samenspel, verbale en non-verbale communicatie, hoe je te presenteren op een podium, het verrijken van de verbeelding en reflectie. De fun staat voorop en voor degenen die echt verder willen met theater, kunnen 8 oktober weer auditie doen bij de Vooropleiding van Garage TDI. In het kader van Oktober Kindermaand organiseert Honk N op zaterdag 7 oktober diverse gratis toneelworkshops in de Werkplaats Havenkwartier. En als ik dan toch eenmaal op de aanprijsstoel heb plaatsgenomen, dan tip ik voor de jeugdtheater liefhebbers meteen het jeugdtheaterfestival komende herfstvakantie in Podium Zuidheage. Hier wordt een week lang op een laagdrempelige wijze elke dag een voorstelling geprogrammeerd. Garage TDI is er trots op om ook hier onderdeel van te mogen zijn. Onze danseressen Michelle en Renske spelen de 4+ voorstelling Zelluf! Maar ook de dag van de Drentse geschiedenis op 7 oktober is een aanrader te noemen. Het Drents archief heeft een heel mooi programma samengesteld over de geschiedenis van Drenthe, met als thema geluk. Op diverse plekken in de stad zijn activiteiten. Garage TDI kreeg het eervolle verzoek om voor deze dag een Drentse mythe te ontwikkelen. En ik kan zeggen, dat hij erg leuk is geworden: Alida de ongelooflijke.

In de garage zeggen we: “laat die bladeren maar vallen van de bomen”. We hebben toch geen tijd meer om te genieten van de zon. We gaan volop theater maken. De maand oktober belooft een fantastische maand te worden, zo ook in het cultureel hart van Assen!

Remco van Zandvoort

Algemeen directeur Garage TDI
24 maart 2017

Assen krijgt nieuw theaterfestival - Art of Wonder -

Het is druk op kantoor bij Garage TDI. Nog drie maanden te gaan en dan is het zover: de geboorte van een nieuw theaterfestival. Er moet nog veel geregeld worden. Over een maand moet de programmering rond zijn. Artistiekleider Frederieke Vermeulen heeft al een aantal juweeltjes van voorstellingen vastgelegd. Voorstellingen gericht op jeugd tussen 2 en 102 jaar, zoals we dat zo mooi noemen. Voorstellingen voor het hele gezin, inclusief de opa’s en oma’s! Verrassend, toegankelijk, van hoog niveau en voorstellingen, waarbij de kracht van de verbeelding centraal staat. Garage TDI beschikt over alle expertise op het gebied van jeugdtheater: professionele voorstellingen, cultuureducatie en talentontwikkeling. Sinds 2015 is Garage TDI voornemens om te bouwen aan een internationaal jeugdtheaterfestival met een week lang voorstellingen op scholen, workshops en seminars in de Werkplaats Havenkwartier en een lang weekend theater in Assen met de stad als podium. Dat gaat gebeuren van 29 mei tot 4 juni. In het eerste weekend van juni wordt de Gouverneurstuin het kloppend hart van het festival met theater, muziek en lekker eten. Op zaterdag is er straattheater te zien in de winkelstraten en zijn er diverse voorstellingen op locatie, zoals op het Koopmansplein en de Brink. Op zondag 4 juni sluiten we het festival feestelijk af in Theater De Nieuwe Kolk met een voorstelling van onze collega’s van Het houten huis. Maar zover is het nog niet… Eerst het PR-plan verder uitrollen, vrijwilligers werven, minitheatertjes huren, contacten leggen met scholen, ondernemers en andere samenwerkingspartners. Een festival moet groeien, moet omarmd worden door de stad, een publiek opbouwen, zoiets heeft uiteraard tijd nodig. Dat doe je niet in één editie. Maar we gaan er vol voor en hopen op prachtige nieuwe samenwerkingen in de stad en een prachtige week vol kleur en reuring in het centrum van Assen. Benieuwd geworden? Vrijdag 21 april viert Garage TDI dat de verbouwing van de Werkplaats Havenkwartier is afgerond. U bent van harte uitgenodigd om langs te komen in onze ‘garage’. Dan worden ook de plannen gepresenteerd voor het festival. Uiteraard bent u ook welkom om een kijkje achter de schermen te nemen. En zullen we het een en ander vertellen over het gezelschap, het gebouw en onze ambities. Uiteraard gaat dit alles gepaard met de mogelijkheid om een mooie jeugdtheater voorstelling te komen bezoeken: de première van het verteltheater sprookje De man met het stenen hart.

Remco van Zandvoort


9 januari 2017

Een nieuwjaarswens

Tijdens mijn studie maakte ik kennis met de creativiteitsspiraal van Marinus Knoope. Hoe je wensen verwezenlijkt en hoe essentieel het is om na afloop van een creatief proces de tijd te nemen om te genieten van het behaalde resultaat, alvorens er weer een nieuwe creatie wordt gestart. Zelf ben ik iemand die vaak over dat laatste element heen walst. Op het moment van schrijven heb ik vakantie. Dat dwingt me om na te genieten van onze laatste voorstelling van 2016: Don’t let me down – Dickens meets the Beatles. Een kerstverhaal, gebaseerd op de klassieker Scrooge, op veertien locaties in het historisch centrum. Een tocht langs oa Het wapen van Drenthe, de zolder van K&C, Villa Helena, het Asserbos, de Nederlands Hervormde Kapel (Podium Zuidheage) en de Gouverneurstuin. Tien keer stijf uitverkocht en een ontzettend lange wachtlijst. Nog steeds komen er prachtige reacties binnen via socialmedia of de mail. Hoe mooi Assen ‘eigenlijk’ is, of wat een prachtige teksten en schitterend acteerwerk. De mooiste was misschien wel een citaat uit de recensie in het Dagblad van het Noorden: Een traditie om te koesteren! We gaan ons best doen.

Hoewel Marinus Knoope mij zou adviseren om nu terug te kijken op 2016, waarin Garage TDI met trots ruim 70.000 kinderen en jongeren een TDI ervaring heeft bezorgd, ben ik het type dat vooruitkijkt. Het belooft een bijzonder jaar te worden. In 2017 start een nieuw kunstenplan. En Garage TDI is in Nederland één van de vijftien instellingen die voor talentontwikkeling een meerjarige rijksbijdrage mag ontvangen. We kijken daarom uit naar de vele projecten die zullen komen voor onze talenten. In onze eigen werkplaats zijn regelmatig voorstellingen of presentaties te zien, maar ook zullen er voorstellingen van hen zijn elders in de provincie of op festivals zoals bijvoorbeeld Noorderzon. Dit jaar zullen we een nieuwe film maken en is er een spannende uitwisseling met het Junges Oldenburger Staatstheater uit Duitsland. Ook gaan we aan het werk met Syrische jongeren. Samen maken we de voorstelling Zagros, een vriend van ver. Hiermee geven we een vervolg aan de trilogie Jongensdromen, waarin we tussen 2008 en 2010 oorlogen uit het recente verleden onder de aandacht brachten. De voorstelling zal tijdens Theater na de Dam op 4 mei in première gaan.

Vandaag werken er twee gastregisseurs met onze professionele spelers aan de festivalvoorstellingen Rouwkost en Laat je billen zien. De laatste zal deze maand in première gaan. Net als onze onderwijsvoorstellingen ZELLUF (danstheater) en het verteltheater sprookje De man met het stenen hart. Aan het einde van de maand vieren we dat de verbouwing van onze thuisbasis is afgerond. U bent van harte uitgenodigd om langs te komen. We doen de deuren open en geven een kijkje in waar Garage TDI zoal mee bezig is; in Assen, Drenthe, in Nederland en in de rest van de wereld. We proosten op het nieuwe jaar. Als u mij vraagt wat mijn wensen zijn voor het komende jaar… Ik hoop dat we in Assen het Internationale jeugdtheaterfestival Art of Wonder van de grond krijgen. Een festival met als motto: de verbeelding als motor van het leven. Een festival wat in deze tijd van wereldwijde onrust niet alleen ‘leuk’ is, of een impuls voor de economie van de stad, maar ook noodzaak is. Simpelweg omdat het accent van het festival ligt op het ‘kind zijn’: onbeperkt mogen spelen! Kunst en cultuureducatie is een onmisbare schakel in de ontwikkeling van het kind. Dat gaat niet alleen over theater, dat gaat over een schakel van kunstdisciplines en instellingen. Dat doe je samen. Daarom is Garage TDI met trots platform lid van het Cultureel Hart. Ik pak Marinus Knoope er nog eens bij. Hopelijk gaat het dit jaar lukken deze wens te realiseren. Op een mooi 2017. Proost!

Remco van Zandvoort – Garage TDI


november 2016

Don’t let me down - Samen is niet alleen

We lopen met een team van zes man door de binnenstad. We zijn opzoek naar mooie locaties in het cultureel historisch centrum van Assen. Vlak voor Kerst pakt Garage TDI uit met de voorstelling Don’t let me down (Dickens meets de Beatles). De voorstelling, gebaseerd op Scrooge, gaat over thema’s als sociaal onrecht, armoede, gelijke kansen en eenzaamheid. Met als motto: Samen is niet alleen. We zoeken een kerk, een oud bedrijfspand en in elk geval een café. Het lijkt ons leuk om een kerstchalet tussen Fellini en De Nieuwe Kolk neer te zetten om het publiek te ontvangen met warme chocolademelk. Zen, mijn mede regisseur, stelt voor dat we eerst de chocolademelk gaan proeven. Binnen bij Fellini stelt Zen mij een vraag: hoe ik het verband zie tussen cultuur en economie? Garage TDI staat bekend als een goede cultureel ondernemer. De vraag raakt mij…

Wordt dit mijn zevende zoete column in het gezinsblad, of ga ik eindelijk een column schrijven, waar een column voor bedoeld is: mensen tot nadenken zetten en discussies aanwakkeren. Ik kies voor het laatste. Vorige week stelde de wethouder mij in de gelegenheid om bij te dragen aan een maatschappelijk vraagstuk. Dit keer om een bijdrage te leveren aan een verduidelijking van het binnenstadprofiel dmv een festival. De afgelopen jaren heeft Garage TDI meerdere vragen gehad omtrent armoedepreventie, laaggeletterdheid, gebiedsontwikkeling, educatie en participatie. Ik ben er trots op dat we als jeugdtheatergezelschap veel voor de samenleving betekenen. Afgelopen zondag las ik op facebook van de burgemeester, nadat hij onze 600ste Maarten Mus had bezocht in een uitverkochte Nieuwe Kolk: ‘Een fantastisch exportproduct voor Assen!’ Doelend op de wereldtournee die deze voorstelling heeft gemaakt. Ik zou niets anders willen dan samen met een bedrijf uit Assen handelsverdragen binnenhalen dmv theateractiviteiten. Zover is het nog niet. Tijdens het Preuvenement, zie ik hoe de muntjes voor de restaurants voor de zoveelste keer zijn uitverkocht. Dat gun ik iedereen. Het is immers gezellig. Maar ik zie ook hoe de culturele sector veel onbetaalde overuren draait. Twee weken geleden ontving ik de concept cultuuragenda. Een inleiding, over hoe de sector zich ondanks keiharde bezuinigingen overeind heeft weten te houden, dat er geen geld bijkomt, maar wel extra taken. Economie wordt de komende vier jaar een belangrijke pijler, naast participatie en educatie. Samenwerken is het accent. Ik ben blij met de erkenning, dat cultuur een motor is voor de economie. Garage TDI krijgt een kleine subsidie voor talentontwikkeling en een compensatie in de huur met de taak een impuls te geven aan het Havenkwartier. Het publiek, de klanten, de samenwerkingspartners en de vragen van de gemeente nemen toe. Maar daarmee ook de spanning op de boog. Onlangs werd bekend dat Assen opnieuw een miljoen extra investeert in de binnenstad. Ik vind het moeilijk te verkopen aan mijn personeel, dat de stad mij vraagt om van waarde te zijn voor beleidsvragen en de economie van de binnenstad, als er geld beschikbaar is, maar dan niet voor de sector waar de vraag aan gesteld wordt. Waarom zouden mijn medewerkers onbetaalde overuren moeten draaien voor een extra restaurant in de binnenstad? Waarom schaffen we de subsidies niet gewoon af? Laten we overgaan op investeringen! Er zijn geluiden in andere gemeentes waar culturele instellingen, net als bedrijven, factureren wanneer zij een (beleids)opdracht voor de overheid voltooid hebben. Ik ben voor! Al is het alleen maar om de discussie te versnellen. En om in een modus te komen waarbij de culturele sector, de overheid en de economie optimaal van elkaar profiteren en met elkaar samenwerken op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid, dus ook financieel. Samen is niet alleen!

Over op de orde van de dag: werken aan een levendige binnenstad met kerst. Daarna facturen betalen: de huur, de uitloper en de bijdrage voor het cultureel hart.

Remco van Zandvoort

Drents JeugdTheater Garage TDI


augustus 2016

Een lange zomer met Garage TDI

Het is zomer. En op de olympische spelen na, is het weer, waarschijnlijk het meest besproken thema deze zomer. Weer of geen weer, in de broedplaats van Garage TDI wordt gezweet en is het zo nu en dan gloeiend heet. Waar veel theatergezelschappen in de zomer dicht zijn, beleeft de opleiding Garage TDI Talent, juist een hectische tijd. Twee weken lang zitten we met de groep in de trainingsweken op een natuurcamping in Sellingen. Iedere dag wordt er vanuit het niets een voorstelling gemaakt. Soms jeugdtheater, een andere dag een komedie, muziektheater, locatietheater, of spelen we laat op de avond een mythologische vertelling bij het kampvuur, of staan we met een improvisatieshow a la de Lama’s op het terras. In de trainingsweek worden lessen, experimenten en het maken van voorstellingen met elkaar gecombineerd. Het is hard werken, leuk, en leerzaam. Vol overgave maken de jonge spelers lange werkdagen. Het is een unieke werkmethode, hetgeen op snelle wijze prachtige pareltjes oplevert, welke later weer te zien zijn voor een ander publiek. Zo ontstonden er twee concepten voor nieuwe locatievoorstellingen, die we later in het seizoen kunnen gaan uitbreiden, wellicht voor het AXIS-festival, festival der AA, of een zomeravond in het Havenkwartier – Narcissus in het water en een voorstelling over een liefdesrelatie tussen robot en mens. De verteltheatervoorstellingen, gemaakt tijdens de trainingsweken, zullen van 23 tot 27 augustus te zien zijn in de BOX XPeriment op het Noorderzon festival in Groningen, gepaard met nog enkele andere theaterexperimenten. En zo zal op 27 augustus het succes van 2015 ‘De tranen van Hades’, welke inmiddels al meerdere keren speelde in Noord-Nederland, spelen tijdens het Preuvenement. Het is een razendsnelle vertelling over een vader en zoon relatie, waarbij geschakeld wordt tussen de stervelingen van het oude Griekenland en de Goden op de Olympus.

Vanaf september duikt de opleiding weer in andere projecten, zoals de reprise van Keizer Peer Gynt!, de Rabo-midnightwalk en de internationale uitwisseling met het Junges Oldenburger Staatstheater met diverse presentaties op locatie in het Havenkwartier. Benieuwd naar dit alles, maar heeft u weinig tijd? Dan adviseer ik u het Aftersummer festival van Garage TDI Talent. Op zaterdag 29 oktober sluiten wij een lange zomer af en presenteren we in de Werkplaats Havenkwartier enkele hoogtepunten van een mooie zomer! Dan zal ook een eerste theatrale trailer getoond worden van de kerstvoorstelling. Garage TDI zal met kerst aan de hand van Dickens en de Beatles de toeschouwer meenemen door het cultureel hart van Assen. Dit jaar zal het verhaal van Scrooge het uitgangspunt zijn!

Ook voor de kinderen in Assen is er wat betreft Garage TDI, deze nazomer weer voldoende te beleven. Zo spelen onze professionals nog diverse jeugdtheatervoorstellingen in de stad, zoals de poppentheatervoorstelling ‘Reismuis’ op de culturele zondag van 18 september in de Gouverneurstuin en speelt ‘Maarten Mus’ na een wereldtournee zijn 600ste voorstelling in Theater De Nieuwe Kolk (23 oktober). Garage TDI maakt weer speciaal voor de basisscholen in Assen een dans en een theatervoorstelling op maat voor de kinderboekenweek. De voorstellingen zijn onderdeel van het educatieprogramma rondom de kinderboekenweek, wat Garage TDI samen met het ICO, de bibliotheek en kinderboekenwinkel Rapunsel ontwikkelt. Kinderen vanaf zes jaar kunnen zelf ook toneel leren spelen bij Garage TDI. Ze kunnen zich weer opgeven voor gratis proeflessen, cursussen en diverse andere theateractiviteiten van onze jeugdtheaterschool Honk N!

Remco van Zandvoortmei 2016

Konijn van Olland

Het is nog vroeg. Buiten regent het en de eerste kinderen verzamelen zich voor het Drents museum. Ik bel aan en de bewaking laat me erdoor. Ik loop door een donkere gang, groet een schoonmaakster, loop een trap op en nog voor ik boven ben, sta ik plotseling oog in oog met één van onze talenten. David. Hij draagt een prachtig groen pak. Glimlacht. “Gedraag je netjes jongens, de baas is er,” grapt hij richting de anderen. Ze hebben er zin in. Iets wat onrustig nog. Het zijn de spanningen voor de eerste voorstelling. We spelen in twee verschillende vertrekken van het poppenhuis. Een voorstelling over het moment dat Lodewijk Napoleon de stadsrechten voor Assen gaat tekenen: Konijn van Olland. Ook onze professionele acteur waarmee de talenten de voorstelling spelen, Sijmen de Jong, is wat gespannen. “We hopen dat de timing goed gaat”, fluistert hij. Op papier is het een fantastisch concept: spelen op twee locaties tegelijk, waarbij de spelers ook nog eens van de ene naar de andere locatie gaan. Het publiek wisselt halverwege van ruimte en krijgt dan hetzelfde kwartier nog eens te zien, maar dan vanuit een ander perspectief. De kinderen komen binnen. Maximiaal vijftien per ruimte. In totaal zullen honderden kinderen genieten van deze voorstelling. Ik zie de spanning bij de acteurs verdwijnen. De energie van de kinderen neemt toe. De voorstelling begint. Ik geniet. De kinderen zijn zichtbaar onder de indruk. De grappen vallen. De timing klopt. De interesse voor de historie van Assen wordt gewekt. Dan zegt een jongetje plotseling. “Hé, die ken ik.” En doelt op David, die Lodewijk Napoleon speelt. “Hij was professor Kwest, toen bij ons op school.” Ik geniet nog meer. En denk terug aan de voorstelling met de fantasierijke professor voor de kinderboekenweek. Wat zijn de spelers weer gegroeid in spel. Ze komen bij ons binnen na een auditie. Stuntelig, soms. David was veel te serieus met het vak bezig. Bijna plichtmatig. Dat moest er eerst af. Maar wat wilde hij graag leren. En wat heeft hij veel aangepakt – lessen gevolgd – trainingsweken - voorstellingen gemaakt – eigen performances voor Noorderzon – bij alle masterclasses was hij aanwezig. En wat is hij al goed geworden. Hij is één van de vijf die dit jaar zijn aangenomen op een HBO theateropleding. Een auditietocht is soms loodzwaar. Ook mentaal. Vooral als je tussen 900 anderen er bovenuit moet steken. David mag naar Maastricht, de performance opleiding. Ik mijmer verder… Eind mei stond Joerie op het Axis-festival. Kleine jongens worden groot. Joerie begon net als David bij onze talentstroom, voordat hij werd aangenomen op de performance opleiding. In het najaar maakt Joerie een voorstelling met onze talenten voor het JongeHartenFestival in Groningen. Samen met Max, ook zo’n toffe gast die zijn roeping in Maastricht heeft gevonden. Alle drie Assenaren. Of zoals Tom de Ket een paar weken terug zei, toen het Pauperparadijs repeteerde bij ons in de garage. “Er zijn dus inmiddels meer Assense jongens, die de weg naar Maastricht vinden.” Doelend op de opleiding waar zijn eigen carrière ooit begon. 

Een paar dagen later krijg ik een telefoontje van Chris Vegter, directeur van De Veldkei. Hij bedankt me voor de mooie voorstelling in het Drents museum. Ik geef de complimenten door aan de spelers. Gewoon va de groepsapp en scroll langs De reismuis, Ode aan de fantasie, Ratjetoe naar Konijn van Olland. Langzaamaan komt het besef dat onze spelers de harten van de (jonge) Assenaren beginnen te veroveren.

Remco van Zandvoortfebruari 2016

Verbeelding brengt je overal…

Vroeger liep ik met mijn ouders door de stad. Een andere stad dan deze, Leeuwarden. Het waren van die zaterdagrituelen: eerst naar oma, dan naar het voetbalveld en daarna een uurtje de stad in. Winkelen. We liepen altijd hetzelfde rondje. Behalve wanneer we echt iets nodig hadden, zoals nieuwe kleding. Pas veel later, toen ik een baantje kreeg in een tijdschriftenspeciaalzaak begreep ik de functie van de stad. Het was het moment waarop mijn baas een straatmuzikant een tientje in de handen duwde en riep: “En nu wegwezen.” Het was niet om aan te horen. “Mensen komen in het weekend naar de stad voor hun ontspanning,” zei hij nors. “Muziek graag, maar het moet wel wat toevoegen.” En ineens begreep ik het! Die paar dagen in het jaar, dat de stad bruiste - de bandjesroute - het Fries straattheaterfestival - de Vrijmarkt, dat soort momenten maakten de stad. Er werd iets georganiseerd. Het leek alsof de mensen vrolijker waren en de zon op dat soort momenten altijd scheen. Als het gezellig is, blijf je langer, net als op een goed feest.

Ik vind Deventer een mooi voorbeeld van een bruisende stad. Het is niet groots, maar je hebt er veel leuke restaurantjes, authentieke winkeltjes, antiquariaten, spellen en boekenwinkeltjes met een mix van grote (mode)ketens. En dat gepaard met een paar kwalitatief hoogwaardige evenementen, zoals onder andere de grootste boekenmarkt van Europa, ‘Deventer op stelten’, het Dickens Festijn wat meer dan 125.000 bezoekers trekt. Ik ben ervan overtuigd, dat een stad die durft te investeren in evenementen de economie uit het slob trekt en leegstand te lijf gaat. In Assen zijn we volgens mij ook op de goede weg. Er staan helaas een hoop panden leeg, maar er wordt keihard gewerkt aan oplossingen. Ik ben er trots op dat we daar met Garage TDI binnen het Cultureel Hart ons steentje aan kunnen bijdragen. Ik verheug me daarom op het najaar. Op dit moment onderzoeken we de haalbaarheid naar een jaarlijks terugkerend internationaal jeugdtheaterfestival in de stad. Een festival dat het neusje van de zalm van het jeugdtheater uit binnen- en buitenland naar Assen toehaalt. Het festival staat in het teken van de verwondering. Einstein zei het al: “Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal!” In 2016 starten we met een pilotversie en als alles naar wens verloopt, laten we het festival in drie jaar tijd groeien naar een meerdaags theaterspektakel, dat zich afspeelt op scholen, op straat, in het Havenkwartier en in de theaterzalen die de stad rijk is.

Remco van Zandvoort

Drents JeugdTheater Garage TDIdecember 2015

Gezellige tijden

Het is weer tijd voor haardvuur en warme chocolade melk. Assen maakt zich op voor sinterklaas en kerst. Het wordt gezien als een drukke tijd: het is druk in de supermarkt – het is druk in de stad – het is… Eigenlijk is het overal druk. Gelukkig is het vaak ook gezellig. Dat is niet anders in de garage. Er wordt druk gerepeteerd aan de nieuwe media voorstelling Domovoj Maximus en de dansvoorstelling Rat and spider, welke in januari in première gaan. Er zijn dagen bij dat er drie professionele jeugdtheater producties onderweg zijn in het land. Afgelopen weekend speelde de laatste ‘Torenhoog’ in de bibliotheek. Vanaf maandag speelt acteur Sijmen de Jong een erfgoed voorstelling over de canon van Noord Drenthe op alle scholen in de gemeente Noordenveld. Komende zaterdag heeft Keizer Peer Gynt van Garage TDI Talent zijn primeur in het eigen theater. En binnenkort zijn er in het Havenkwartier opnames van een nieuwe Art-film onder leiding van televisie acteur en regisseur Jörgen Scholtens. “Maar,” hoor ik u denken, “doet Garage TDI dit jaar dan niets speciaals in het kader van Kerststad Assen? Afgelopen jaren was er zo’n mooie muziektheater voorstelling dwars door het culturele hart. Iets met Dickens en Lennon, toch?” Dat klopt. Maar dit jaar is er geen Dickens voorstelling van Garage TDI. De klanken van Oliver Twist galmen daarentegen wel elke woensdagavond door onze theaterzaal. Het is de eerste productie van Theater De Nieuwe Kolk, waar Garage TDI de oefenruimtes voor faciliteert.

Maar… Garage TDI zou niet het stadsgezelschap van Assen zijn, als er met kerst niet iets speciaals zou plaatsvinden. Dit jaar speelt Garage TDI geen voorstelling op pitoreske locaties in de stad, of in een theaterzaal, maar gaan we voor knusse avonden bij het haardvuur. Tenminste als u zelf een openhaard of houtkachel heeft. In de dagen voor Kerst brengt onze talentstroom kerst mythes bij u thuis in de vorm van Huis-aan-Huis theater. Even de drukte aan de kant… Televisie uit. Warme chocolade melk op tafel en dan heel intiem genieten van een voorstelling met het hele gezin op de bank. Het zijn gezellige tijden!

Remco van Zandvoort

Algemeen directeur


27-8-2015

Waar staat de I voor in Garage TDI?

Sinds 1 januari 2015 is Assen een professioneel jeugdtheatergezelschap rijker. De drie Drentse gezelschappen DJT de Reus, danstheater ZiRR en Theatergroep NiznO zijn verder gegaan onder de naam Drents jeugdtheater Garage TDI. De T staat voor theater. De D voor dans, maar waar staat die I eigenlijk voor? Het is een geintje richting de auto industrie: Turbo Diesel Injectie. Dat dit gezelschap in turbo snelheid groeit is duidelijk. Zij maakt professionele dans- en theatervoorstellingen voor jeugd tussen 4 en 18 jaar. Het gezelschap zoekt haar doelgroep op en maakt voorstellingen voor het onderwijs, festivals, en speelt op verrassende locaties en in zalen, zowel nationaal als internationaal. Er is een opleiding voor jong talent, 4 jeugdtheaterscholen in Drenthe (Honk N), een educatietak waar workshops, projectdagen en -weken, leerlijnen, dans en theater, soms in combinatie met multimedia worden ontwikkeld voor het basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs. En in 2016 organiseert zij zelfs een internationaal jeugdtheaterfestival. De I staat daarom voor het ruime begrip: Inclusief.

De naam van het gezelschap komt niet zomaar uit de lucht vallen. Een garage is een plek waar gesleuteld en gemonteerd wordt. Een werkplaats waar mensen producten maken en als die garage ook een showroom heeft, is het een fantastische plek waar producten worden tentoongesteld aan publiek. Het gezelschap is gehuisvest aan de Industrieweg 8, de plek waar vroeger de Toyota garage Gorter zat. Met bijdrages van onder andere het Bouwfonds Cultuurfonds, stichting Beringer Hazewinkel en het Prins Bernhard CultuurFonds, wordt hier gebouwd aan de inrichting van de Werkplaats Havenkwartier. Nog in 2015 zal Garage TDI de verbouwing voltooien. De werkplaats bevat dan een vlakke vloer theater, een studio, een multimedia laboratorium, een decorwerkplaats en een multifunctionele showroom met bar, keuken en diverse andere faciliteiten voor exposities, symposia of andere evenementen. Nieuwsgierig naar de ruimte of het gezelschap? Kom gerust eens binnenwandelen om kennis te maken!

Remco van Zandvoort

Algemeen directeur