Idris, een vriend van ver

Anne, een Nederlands meisje van 18 jaar, besluit op een dag vrijwilligerswerk te gaan doen op het Griekse eiland Lesbos. Daar ontmoet zij een 15-jarige Syrische jongen, die door de Griekse politie uit het water is gehaald. Anne helpt hem aan eten en kleding. Ze biedt hem een slaapplaats aan in een tentje. Ze raken in gesprek. Hij is op doorreis. Hij wil naar Londen, naar een oom van hem. Thuis overleefde hij drie bombardementen. Toen besloot zijn vader dat hij naar Turkije moest vluchten. Anne vertelt hem over de lange reis die hem nog te wachten staat. Niet wetende dat zij elkaar maanden later zullen treffen in de fietsenwinkel van Anne haar vader.

Voor de totstandkoming van de theatertekst “Idris, een vriend van ver,” spraken theatermakers Remco van Zandvoort en Zen Roorda diverse malen met Fajr Abdelkader. Het persoonlijke verhaal van Fajr is de rode draad van de voorstelling. Zen Roorda reisde zelf enkele malen naar Lesbos om daar gestrande vluchtelingen te helpen. Voor het schrijfproces van de voorstelling werd verder gebruik gemaakt van waargebeurde verhalen, krantenartikelen en interviews met IND’ers en werknemers van instellingen, die werken met (minderjarige) vluchtelingen.

De voorstelling “Idris, een vriend van ver” is een ontroerend, bitter verhaal over de tocht van een Syrische minderjarige vluchteling. Het verhaal van Fajr, staat symbool voor veel vluchtelingen. Maar het gaat ook over de rol en werkwijze van de IND, mensenhandelaren, de Nederlandse grondwet, en dat deel van de lokale gemeenschap die tegen opvang van asielzoekers is.

Tekst: Zen Roorda en Remco van Zandvoort
Regie: Zen Roorda
Dramaturgie: Remco van Zandvoort
Spel: Marliz van Til, Simon Versteeg en Fajr Abdelkader
Decor concept/ontwerp: Marin de Boer
Decor ontwerp/uitvoering: Louwe Noordhoff

Voorstelling 24 januari 2020 - Prijzen
T/m 18 jaar: € 6,00
Vanaf 19 jaar: € 9,00

Agenda

Toon archief
Januari 2020
Datum Tijd Plaats Locatie Opmerking
Februari 2020
Datum Tijd Plaats Locatie Opmerking
Di 11 Feb 11:30 uur Utrecht Kanaal 30 Presentatiedag STT Produkties