Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Vanaf 8 jaar

De prinses van Zweeloo

In deze energieke verteltheater mythe spelen de makers met feit en fictie opzoek naar een mogelijk waargebeurd verhaal over een bijzondere vrouw in de Drentse geschiedenis.

  • Agenda

De prinses van Zweeloo

Nuchtere veenboeren beweren dat ze nooit bestaan heeft, de prinses van Zweeloo. Het is een
verhaal van een archeoloog, een medewerker van marketing Drenthe die er alles aan gelegen is om meer toeristen naar Drenthe te halen, of een verzonnen muze van een kunstenaar. Maar vaak zit er in elk verhaal toch een kern van waarheid…

Feit is dat er in 1952 een vrouwengraf is gevonden bij zandwinningwerkzaamheden op de Hondsrug. Het graf blijkt al snel speciaal te zijn en uit ongeveer 450 na Christus te komen. Bij het uitgraven van het graf zijn diverse bijzondere sieraden gevonden, waaronder bronzen spelden, glazen kralen en een snoer van barnstenen. Verder zijn er een zilveren ringetje, een bevertand, een glazenbol en een grote bos met sleutels gevonden. Ook de kleding die de dame aan had, duidt op hoge welstand. De vrouw waarvan het graf is, wordt de prinses van Zweeloo genoemd.

In deze energieke verteltheater mythe spelen de makers met feit en fictie opzoek naar een mogelijk
waargebeurd verhaal over een bijzondere vrouw in de Drentse geschiedenis. De prinses van Zweeloo, een vrouw uit de eerste helft van de vijfde eeuw, of een rolmodel van alle tijden?

Tekst: David Westera
Regie: Tim Verbeek en Remco van Zandvoort
Spel: Auke Huizenga, Roos Benjamins en Ynthe Vucsan
In samenwerking met: Drents Archief en de Dag van de Drentse geschiedenis