Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Oerlab voor de toekomst

Oerlab voor de Toekomst is een creatieve broedplaats (met theater, keuken, workshopplek en kunstkabinet) waarin Garage TDI samen met bewoners en onder begeleiding van kunstprofessionals onderzoek doet naar een actueel thema. Dit doen we op een speelse en creatieve manier via theater, gesprek, tekst, beeld en muziek. In de editie van Norg is dat thema: onze voedingsbodem.

De ufo landde in Norg

Van 18 maart tot en met 14 april 2024 stond de oranje ufo van Garage TDI op de Brinkhofweide in Norg met een programma van vier weken. Het thema van de editie in Norg was: onze voedingsbodem. Wat heeft het bodemleven van ons nodig? En wat heb je zelf nodig om te kunnen groeien en bloeien? We proberen grip te krijgen op de omgeving en de wereld onder onze voeten. Zo onderzoeken we samen met jong en oud hoe we de eigen leefomgeving in de toekomst vorm kunnen geven.

Onderaan deze pagina vind je een fotoselectie van de hoogtepunten van het Oerlab voor de Toekomst.

Resultaten van het Oerlab

In het voorjaar van 2024 heeft het artistieke team van het Oerlab voor de Toekomst, onder leiding van artistiek leider Frederieke Vermeulen, hard gewerkt. Het artistieke team bestond uit beeldend kunstenaar Vera Vos, muzikant Élénie Wagner, choreograaf Andreas Denk, beeldend kunstenaar Sonja Koppers, praktisch filosoof Linda van Denderen en kok Marije Lamsma. Lees hieronder meer over hun projecten.

Élénie Wagner

Tijdens het Oerlab in 2024 ging theatermaker, songwriter en zangeres Élénie Wagner (Eliën) het gesprek aan met vier mensen die in Noordenveld wonen. Élénie liep een dag met ze mee, hoorde hun verhalen aan, zag hun thuis, hielp mee met hun werkzaamheden en ontmoette hun dierbaren. Op basis hiervan ging ze aan de slag en maakte samen met producer en muzikant Jorge da Rocha vier muzikale odes aan deze mensen.

Vera Vos

Vormgever Vera Vos is tijdens het Oerlab voor de Toekomst bij verschillende inwoners van de Gemeente Noordenveld op bezoek geweest. Hier heeft ze meegelopen en interviews afgenomen om zo een videoportret te kunnen maken. Deze waren tijdens het Oerlab voor het eerst te zien. De portretten zijn terug te zien via de link hieronder.

Naast de videoportretten heeft Vera samen met jongeren uit de Gemeente Noordenveld gewerkt aan wandpanelen voor de jeugdsoos van Norg. Tijdens het Oerlab konden jongeren op verschillende momenten meewerken aan de muurschildering, waarbij centraal staat wat zij voor de toekomst van hun omgeving zien.

Andreas Denk

Andreas Denk, artistiek leider van dansgezelschap plan d-, heeft tijdens het Oerlab voor de Toekomst gewerkt aan de Norger Dorpsdans. Tijdens workshops en korte momenten konden inwoners van jong en oud uit de Gemeente Noordenveld dansbewegingen doneren. Deze bewegingen heeft Andreas vervolgens in een choreografie verwerkt tot een nieuwe en frisse dans: de Norger Dorpsdans.

Daarnaast hebben leerlingen van het Dr. Nassau College in Norg naar aanleiding van workshops van Andreas een eigen dans gemaakt. Ook heeft stijl- en linedanser Wietze de Wind een nieuwe linedance ontwikkeld, waarbij een mix van culturen is opgenomen. Zo zijn bijvoorbeeld elementen uit de Koerdische traditionele dans opgenomen in deze nieuwe linedance.

Deze drie verschillende dansen zijn op verschillende momenten tijdens het Oerlab opgevoerd en gedanst. In het bijzonder kwamen deze choreografieën terug tijdens de route van het Culturele Oogstfeest. De dansen zijn bedoeld om inwoners van jong en oud uit de Gemeente Noordenveld samen te laten dansen.

Linda van Denderen

In heel Noordenveld vond je tijdens het Oerlab voor de Toekomst geheimzinnige folders. Je vond ze in de boeken in de bibliotheek of bij de Natuurplaats of bij de slijterij. Het was een onderdeel van een ondergronds avontuur, opgezet door praktisch filosoof Linda van Denderen. Deelnemers van jong en oud kunnen vanuit huis aan de slag met verschillende opdrachten, waarbij ze nadenken over hoe ze zichzelf verhouden tot zichzelf, de natuur en de mensen in de omgeving.

Linda heeft daarnaast samen met de creatieve club uit de Brinkhof een landschap gemaakt, een Parlement van de dingen naar het idee van Bruno Latour. Hierbij zijn alle belanghebbenden in beeld gebracht, zo ook de niet-mensen als de wormen, rivieren en de aarde. Dat landschap kan in een praatkist geplaatst worden, waardoor je inzicht kan geven in hoe je in een gesprek ook kan denken aan elementen die zelf geen deel uit kunnen maken van het gesprek. Het landschap kan zo langs bijvoorbeeld gemeentes reizen, waar kwesties die ook over de natuurlijke leefomgeving gaan besproken worden.

Tot slot is Linda tijdens het Oerlab in gesprek gegaan met de bezoekers van het Oerlab tijdens de workshop Bomen met de natuur. Ieder gesprek startte met een gesprek waarin de onderlinge verschillen besproken worden. Zijn er ook overeenkomsten of kunnen we iets van elkaar leren? Daarna is de socratische houding besproken, over hoe je open en nieuwsgierig naar je gesprekspartner kan zijn. Dit kwam vervolgens samen in een gesprek die deelnemers met een natuurlijke gesprekspartner voerden, bijvoorbeeld een boom of een wolk. Tot slot kwamen de deelnemers weer samen om na te bespreken wat ze hebben ervaren en wat het gesprek voor hen betekende.

Sonja Koppers

Beeldend kunstenaar Sonja Koppers is tijdens het Oerlab voor de Toekomst in gesprek gegaan met verschillende bewoners van de Gemeente Noordenveld en kwam zo in gesprek met een aantal creatievelingen. In gesprek kwamen ze samen tot het idee om stoffen en kleding meer te gaan (her)gebruiken. Vanuit die gesprekken is het OplapLab ontstaan.

Het OplapLab is een atelier waarin een aantal makers, momenteel tussen de 14 en 70 jaar uit de Gemeente Noordenveld, samen toewerken naar minder verspilling in de wereld. Zo kunnen ze helpen met het repareren of verstellen van kledingstukken. Maak bijvoorbeeld van twee oude jassen een nieuwe of borduur een bloem over dat gat in je spijkerbroek. Het OplapLab is een inloopplek voor iedereen met en zonder ervaring, die hulp, advies en tips wil op het gebied van het maken van eigen kleding.

Naast het OplapLab heeft Sonja samen met een aantal leerlingen van het Dr. Nassau College in Norg een heuse kledingruil georganiseerd tijdens het Oerlab. Kleding die niet meer werd gedragen kon je daar ruilen om een ander gelukkig mee te maken.

Vanaf vrijdag 26 april 2024 is het OplapLab wekelijks van 14.45 tot 16.45 uur in de Brinkhof in Norg.

Marije Lamsma

Marije Lamsma, van Kookpit, heeft in samenwerking met Stichting Kind en Voeding en Stichting De Nieuwe Leefstijl een beeldende interactieve vertaling van het project de EterWeters gemaakt. Met haar voedselverwonderingsexpeditie-expositie ga je met haar koffers en kratjes op expeditie.

De installatie heeft verschillende opdrachten die te maken hebben met de spannende reis van de grond via je mond naar je kont en vervolgens weer terug naar de grond. Met de opdrachten kan de voedselverwonderingsexpeditie-expositie langs scholen reizen om daar een tijdje te staan, zodat de leerlingen met de opdrachten aan de slag kunnen gaan.

Superhallo

De oranje ufo van het Oerlab is geland in Norg en vanuit de ufo kwamen kleine ruimtewezens die ons helpen om ideeën te ontwikkelen. Dit doen ze met behulp van de ideeënontwikkelaar.

Superhallo, de naam achter het creatieve duo Martijn Jansen en Selina Houwing, heeft de ideeënontwikkelaar ontwikkeld. Dit is een beeldende installatie met een filosofisch tintje. Deelnemers van jong en oud kunnen met de ideeënontwikkelaar stap voor stap hun eigen idee vormen, aan de hand van een vraag. Tijdens het Oerlab in het voorjaar van 2024 was deze vraag 'Waar gaat Noordenveld van groeien?' Hiermee worden de deelnemers geprikkeld en gestimuleerd om zo hun idee ook verder door te ontwikkelen en te communiceren.

Deze ideeën kunnen in een wolk opgehangen worden. Deze is zo vormgegeven dat de wolk een boom kan worden, die met al die ideeën kan gaan wortelen. Zo wordt de boom een reizend object die kan gaan wortelen in gemeentehuizen, culturele centra en vele andere locaties.

Over het Oerlab voor de Toekomst

Je kunt op allerlei manieren meedoen. Eenmalig of vaker, als deelnemer, vrijwilliger of als bezoeker. Interesse? Laat je mailadres hieronder achter. Zo ben je als één van de eersten op de hoogte van nieuws rondom Oerlab voor de Toekomst.

Oerlab voor de Toekomst is een project van Garage TDI in samenwerking met Stichting Kind en Voeding, Stichting De Nieuwe Leefstijl, WiN en vele lokale partijen en wordt ondersteund door Provincie Drenthe, Podium Platteland, Fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds, Het Cultuurfonds, Gemeente Noordenveld en Gemeente Assen.

Foto's: Moon Saris

Meer weten over Oerlab voor de Toekomst?

Laat je e-mailadres achter. Zo ben je als een van de eersten op de hoogte van nieuws rondom Oerlab voor de Toekomst.