Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Vanaf 10 jaar

DURF - Het verhaal van 11 december

DURF - het verhaal van 11 december 1944 Het is 2020. Tien jongeren vroegen zich af of zij hadden gedurfd wat deze Drentse knokploeg in 1944 deed. Je leven op het spel durven zetten voor een ander.

  • Agenda

DURF - Het verhaal van 11 december

Het verhaal van het 11 decemberlaantje
Bij de overval op het huis van bewaring in Assen in 1944 werden 31 verzetsmensen bevrijd zonder bloed te vergieten. De regering in Londen had bezwaar tegen de plannen van de Drentse knokploeg. De Drentse groep liet zich niet tegenhouden. Op 10 december werd bij de ouders van Jan en Marie Bulthuis overleg gepleegd en voor het laatst een tekst uit de bijbel voorgelezen. De volgende ochtend stond Marie op de uitkijk en gaf het sein tot handelen. Gekleed in Duitse uniformen reden de jonge mannen met twee vrachtwagens naar de gevangenis om hun kameraden op te halen. Jan Bulthuis had twee pistolen en twee handgranaten bij zich om eventueel Duitse bewakers onschadelijk te maken. De overval heeft nauwelijks een kwartier geduurd. Later bleek dat de gevangenen op 12 december geëxecuteerd zouden worden.

DURF is geproduceerd door JeugdTheater Garage TDI, uitgevoerd door Brandstof TDI Vooropleiding Theater & Productiehuis in samenwerking met Digital Art Factory (ICO Centrum voor Kunst en Cultuur). DURF is deel 1 ven het tweeluik Verzet 2020 wat Brandstof TDI maakte na aanleiding van het waargebeurde verhaal: de overval op het huis van bewaring in Assen (11 december 1944).

Samen met Digital Art Factory van het ICO maakten jongeren van Brandstof TDI Vooropleiding Theater & Productiehuis DURF. Een korte film over verzet, trouw, kameraadschap en moed.

Script: Wessel de Vries
Regie: Céline Hoex
Camera: Demi Tanalepy en Ishak Sahertian
Cast: Kaj Bloem, Fernando Albers, Viggo Span, Aysa Yilmaz, Anne-Fleur Jonker, Jasmijn van Hoorn, Muze Brink, Marco Ezinga, Carmen, Imara Cheizoo
Geluid: Mats Bakker en Demi Tanalepy
Sound design: Demi Tanalepy
Post Production: Demi Tanalepy
Met dank aan: Gemeente Assen, Provincie Drenthe, Viering 75 jaar vrijheid, VFonds, Fonds Cultuur Participatie, Nationaal Gevangenismuseum Veenhuizen, Rechtbank Noord-Nederland, Stichting Struikelstenen, Historische Vereniging Assen, Drents Archief, ICO en Digital Art Factory