Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Vanaf 10 jaar

Het zijn onze jongens

Indrukwekkende verteltheatervoorstelling over de overval op het huis van bewaring in 1944 Assen.

  • Agenda

In december 1944 leek het onmogelijk om 31 verzetsstrijders uit het Huis van Bewaring in Assen te bevrijden. Toch lukte het een kleine groep jonge verzetsstrijders. En dat in slechts 15 minuten zonder slachtoffers te maken. Nu, bijna 80 jaar later, brengt de Vooropleiding van Garage TDI samen met Theater na de Dam deze heldhaftige actie opnieuw tot leven in de indrukwekkende verteltheaterproductie Het zijn onze jongens.

Deze voorstelling gaat verder dan alleen het vertellen van één verhaal. Het is een herinnering aan iedereen die heeft gevochten voor vrijheid. Waarvan de verhalen met de tijd verloren zijn gegaan. Een voorstelling over het belang van het vertellen en delen van deze verhalen. Laten we deze voorstelling aangrijpen om stil te staan bij onze geschiedenis en onze vrijheid.

Het zijn onze jongens was op donderdag 4 mei 2023 om 21.00 uur te zien bij Garage TDI, Industrieweg 8 in Assen.

Over Theater na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun wijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en gebruiken dit als basis voor hun voorstelling. Meer informatie over dit initiatief vind je op de website van Theater Na de Dam.

Een paar jaar geleden maakte de Vooropleiding de korte film Durf. Deze film vertelt het verhaal van het 11 december 1944. Bekijk de film op ons YouTube-kanaal.

Concept en regie: Maris de Jong en Mika But
Artistiek advies: Remco van Zandvoort
Decor- en kostuumontwerp: Vera Selhorst
Lichtontwerp: Nelson Spiegelaar
Productie en techniek: Rick Naaijer
Spel: Fernando Albers, Anne-Fleur Jonker, Ella Albers, Marieke Kloet en Fenna Kuivenhoven
Campagnebeeld DAYS
Fotografie Nienke Maat
Leeftijd vanaf 10 jaar
Duur 50 minuten
Locatie Garage TDI, Industrieweg 8 in Assen