Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

Vanaf 10 jaar

VRIJ en VAST

Veenhuizen in oorlogstijd

  • Agenda

Veenhuizen is een bijzonder dorp. Strafkolonie, pauperparadijs, gevangenisdorp, het kent vele namen. Inmiddels is het zelfs uitgeroepen tot werelderfgoed. Het heeft dan ook een unieke geschiedenis waar al veel over geschreven en gemaakt is.

De Vooropleiding van Garage TDI startte een onderzoek naar een specifiek stukje uit de geschiedenis van Veenhuizen, de Tweede Wereldoorlog. Vanuit de waargebeurde verhalen uit die periode is de vertelvoorstelling VRIJ en VAST ontstaan. Door stil te staan bij de geschiedenis en de verhalen van toen te blijven vertellen, herdenken we samen actief.

Een voorstelling over hoe je je vrij kan voelen terwijl je vastzit, en hoe je een gevoel van vastzitten kan ervaren terwijl je vrij bent.

VRIJ en VAST is op zaterdag 4 mei om 21.00 uur te zien bij Coco Maria, Stoomweg 3 in Veenhuizen.

Let op: Kom je vanuit Oosterwolde? Hou dan rekening met de wegwerkzaamheden.

Over Theater Na de Dam
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar starten om 21:00 uur gelijktijdig meer dan honderddertig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Een groot deel van die voorstellingen wordt gespeeld door jongeren. Zij verdiepen zich in de aanloop naar 4 mei samen met theatermakers in de geschiedenis van hun omgeving ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. VRIJ en VAST is zo’n jongerenproductie waarvan de basis bestaat uit lokale verhalen. In dit geval, verhalen uit Veenhuizen.

VRIJ en VAST is mede tot stand gekomen door Provincie Drenthe, Gemeente Assen en Fonds voor Cultuurparticipatie.

Concept en regie Maris de Jong en Mika But
Artistiek advies Remco van Zandvoort
Spel Noa Sleifer, Belle van Brakel, Leon Schaap en Janneke de Noo
Lichtontwerp Janine de Weerd
Productie en techniek Rick Naaijer
Illustratie Vera Vos
Leeftijd Vanaf 10 jaar
Duur 40 minuten
Locatie Coco Maria, Stoomweg 3 in Veenhuizen