Vrijheid in de Broekstreek

In het kader van de Culturele Gemeente Midden-Drenthe organiseren we in het voorjaar van 2021 een documentaire-project getiteld: 'Vrijheid in de Broekstreek'. Het centrale thema van dit project is vrijheid. In dit project krijgen de inwoners (zowel jong als oud) van de drie dorpen van de Broekstreek in Midden-Drenthe (Balinge, Garminge en Mantinge) een hoofdrol. 

Begin april gingen bewoners uit de Broekstreek onder leiding van gespreksleider en filosoof Kristof van Rossem in gesprek over het thema vrijheid, het thema van het documentair-project Vrijheid in de Broekstreek. Hij werkt onder andere voor de Universiteit van Leuven. Het gesprek leverde prachtige en vooral ook verschillende inzichten op die als basis fungeren voor de documentaire. Ondertussen hebben 20 bewoners van de Broekstreek zich aangemeld om mee te doen. Ook is er een traject opgestart met basisschool De Wenteling, om zo ook kinderen te betrekken bij dit thema. 

De groepen 1 t/m 8 van IKC De Wenteling volgen een apart traject. Ook met hen gaan we in gesprek over het thema vrijheid. Beelden van deze gesprekken komen terug in de documentaire. Ook werken de kinderen aan een theatrale kunstuiting gebaseerd op de uitkomsten van het gesprek. Deze kunstuiting komt ook terug in de uiteindelijke documentaire. 

Feestelijke documentaire
Op zondag 27 juni om 16:00 uur vindt de première van de documentaire plaats in dorpshuis 't Broekhoes. De toegang is gratis, maar reserveren is vanwege de coronamaatregelen wel noodzakelijk. Let op: er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Reserveer hier je plekje voor de première.

Kunstroute Vrijheid Verbeeld
Vanaf twee weken voorafgaand aan de presentatie op 27 juni kun je op vijf locaties in de Broekstreek de kunstwerken van de betrokken kunstenaars en deelnemers van ‘Vrijheid in de Broekstreek’ bekijken. Deze worden in de vorm van een tijdelijke kunstroute getiteld: ‘Vrijheid Verbeeld’ tentoongesteld van donderdag 17 t/m zondag 20 juni en van donderdag 24 t/m zaterdag 26 juni van 14.00 tot 17.00 uur. De kunstwerken en bijbehorende locaties zijn als volgt:

  • Sculpturen van Johan Smid - Dorpsstraat 2a, Garminge
  • Foto’s van Joke Klein - Dorpsstraat 1, Garminge
  • Kleiwerken van Koby ter Bork - Heirweg 3, Balinge
  • Schilderijen zoals portretten van Petra Root - Mantingerdijk 1, Mantinge
  • Collages en assemblages van Rien en Jandien - Mantingerdijk 20, Mantinge (in Atelier Rien Broekhuijsen)

Let op: Atelier Rien Broekhuijsen is gesloten op vrijdag 25 en zaterdag 26 juni. Er is geen vaste startlocatie van de kunstroute. Verder vragen we je om rekening te houden met de coronamaatregelen die op dat moment gelden.