Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

De portretten van Élénie

Tijdens het Oerlab in 2024 ging theatermaker, songwriter en zangeres Élénie Wagner (Eliën) het gesprek aan met vier mensen die in Noordenveld wonen. Sommigen pas net, anderen al langer. Sommigen omwille van de liefde, sommigen voor een nieuw begin, voor veiligheid en voor rust. Vier totaal verschillende mensen, levens en verhalen die verteld moeten worden. Élénie liep een dag met ze mee, hoorde hun verhalen aan, zag hun thuis, hielp mee met hun werkzaamheden en ontmoette hun dierbaren. Op basis hiervan ging ze aan de slag en maakte samen met producer en muzikant Jorge da Rocha vier muzikale odes aan deze mensen.

Élénie: "Dit is mijn cadeautje terug aan de mensen die me welkom heetten en zich zo ontzettend open stelden. Ik hoop met dit werk verbinding te creëren; iedereen hier heeft een eigen verhaal en wacht erop om dit met anderen te delen. Dus reik uit naar elkaar en durf contact te zoeken. Dit is mijn hommage aan de vriendschap en de verbinding."

Het portret van Belle

Élénie schreef de muzikale ode ‘Belle journée’ voor Belle uit Norg.

Élénie: "Belle draagt alle kleuren in haar hart. Een jonge vrouw vol wijsheden, creativiteit en een heel groot hart. Ik zat met haar op de bank en praatte over de kracht van het individu. Over het anders zijn. En het accepteren van onze verschillen. De dag werd steeds mooier naarmate hij vorderde. En Belle gaf steeds meer licht. En als je dan ook nog eens samen heel hard kan lachen om het leven, weet je dat deze dag niet meer stuk kan."

Luister hieronder naar het portret van Belle.

Het portret van Herma

Élénie schreef de muzikale ode ‘Hart op mijn tong’ voor Herma uit Norg.

Élénie: "Ik zat in Herma’s schrijvers-atelier, kreeg een rondleiding door haar huis, ontmoette haar hele familie en wist meteen: Mensen zoals Herma maken deze wereld fijner. Ik heb me tijdens ‘Hart op de tong’ laten inspireren door haar volledige openheid, de manier waarop ze keuzes durft te maken en zoveel liefde aan haar omgeving geeft. Ze spreekt uit wat ze denkt en daagt zichzelf en anderen uit om het leven in al zijn volledigheid aan te gaan. Tijdens het Oerlab zong haar hele familie samen met ons de Chorus in; ook omstanders zongen en speelden stukjes in die wij in dit lied verwerkten. ‘Hart op mijn tong’ is een feestje der verbinding en een ode aan de liefde. Want haar liefdesverhaal is wel bijzonder mooi."

Luister hieronder naar het portret van Herma.

Het portret van Ibrahim

Élénie schreef de muzikale ode ‘Wat er nodig is’ voor Ibrahim uit Norg.

Élénie: "Ik liep een volle dag samen met Ibrahim door Norg. Hij is 17 en kwam hier alleen. Ik heb me laten inspireren door zijn openheid, de manier waarop hij het leven toelacht en de positiviteit die hij me die dag gaf. Ibrahim leerde me die dag hoe makkelijk het is om vriendschappen te sluiten. Dit liedje is voor hem. Voor de hoop. En als ruggengraat voor een mooie toekomst."

Luister hieronder naar het portret van Ibrahim.

Het portret van Malak

Élénie schreef de muzikale ode ‘Before it was gone’ voor Malak uit Norg.

Élénie: "Ik heb me meteen thuis gevoeld bij Malak. Ze ging lekker koken terwijl we praatten. ‘Before it was gone’ beschrijft haar heimwee, de liefde voor haar familie en de gedachte aan die plek, die ooit thuis was. Haar man Adel kwam tijdens het Oerlab wat inspelen op zijn Bouzouki; dat hebben wij vervolgens in deze opname verwerkt."

Luister hieronder naar het portret van Malak.

Meer weten over Oerlab voor de Toekomst?

Laat je e-mailadres achter. Zo ben je als een van de eersten op de hoogte van nieuws rondom Oerlab voor de Toekomst.