Navigatie overslaan

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving.

Lees onze cookieverklaring

4 juli 2024

Garage TDI drie keer meerjarig gehonoreerd door Rijksfondsen

Garage TDI en (inter)nationaal jeugdtheaterfestival Art of Wonder worden in de volgende kunstenperiode meerjarig gesubsidieerd vanuit de Rijksfondsen. Sinds 2016 ontvangt Garage TDI al subsidie voor zijn Vooropleiding en ook het Festival krijgt al vier jaar subsidie. Dat wordt met ingang van 2025 uitgebreid met de structurele bijdrage vanuit het Fonds Podiumkunsten voor de functie produceren van jeugdtheater. Dit geeft Garage TDI de kans om als gezelschap te werken aan haar landelijke betekenis en het toegankelijker maken van cultuureducatie en voorstellingen voor jeugd en jongeren in Drenthe. Daarnaast kan ook het participatief onderzoekscentrum Oerlab voor de Toekomst verder ontwikkeld worden, waarmee Garage TDI graag bijdraagt aan de leefbaarheid op het platteland en in stadswijken.

Het Fonds Podiumkunsten kent Garage TDI in de regeling Producties jaarlijks 485.000 euro toe voor de periode 2025 tot 2028. In de regeling Festivals kent het Fonds voor dezelfde periode 32.000 euro toe voor festival Art of Wonder. Het Fonds voor Cultuurparticipatie honoreert jaarlijks 110.000 euro voor Talentontwikkeling.

Een brug tussen functies: Weg Terug
Garage TDI bouwt de komende jaren verder aan de bruggen tussen haar verschillende functies. Zo produceert het gezelschap uit Assen de komende jaren een drieluik over leefbaarheid en opgroeien op het platteland. Over weggaan en terugkeren. Over vertepijn – ofwel: verlangen naar een onbekende plek – en heimwee.

In deel 1 spelen jonge spelers van de Vooropleiding van Garage TDI in een locatievoorstelling. Deel 2 is een voorstelling voor scholen met professionals die roots hebben in Drenthe en na het doorlopen van de Vooropleiding zijn uitgevlogen naar diverse theateropleidingen in het land. De eerste delen zijn in regie van Nanine Maria Kok, die zelf de Vooropleiding van Garage TDI volgde en uitvloog naar de regieopleiding van Toneelacademie Maastricht. Het laatste deel wordt een zaalvoorstelling over heimwee naar je geboorteplek, geschreven door Jibbe Willems en in regie van artistiek leider Frederieke Vermeulen. Deze voorstelling zal op tournee gaan langs schouwburgen door heel Nederland.

Algemeen directeur Remco van Zandvoort over de honorering
“De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om Garage TDI naar een hoger plan te tillen. We zijn erg gelukkig met de erkenning van het Fonds Podiumkunsten. We danken de gemeente Assen en de provincie Drenthe voor de steun en het vertrouwen. We zijn trots op het feit dat onze Vooropleiding voor de derde periode achtereen kan rekenen op financiële steun van het Rijk, zodat jaarlijks meerdere jongeren uit de regio kunnen doorstromen naar een theateropleiding in Nederland en zo hun droom kunnen waarmaken. Dankzij de erkenning van ons mooie festival kunnen we ook de komende jaren weer het mooiste jeugdtheater uit Nederland naar Assen halen, om het publiek op een laagdrempelige manier met theater te verwonderen.

Onze felicitaties voor de positieve adviezen voor de gezelschappen in onze omgeving, zoals Wabi Sabi Theater en Mevrouw Ogterop Producties. Ook feliciteren we de festivals Puppet International en FestiValderAa, waar we als Garage TDI graag spelen. Toch verliezen ook organisaties uit onze provincie hun subsidie. We vinden het nieuws dat onze goede buur en fijne samenwerkingspartner de Peergroup geen subsidie meer krijgt vanuit het Fonds Podiumkunsten wrang en verdrietig. Dit heeft enorme impact op de culturele infrastructuur van Drenthe, onze steun gaat dan ook in het bijzonder naar hen uit.

Foto: Moon Saris