bartje.jpg
7 juni 2021

Garage TDI en het ICO organiseren castingdag voor educatieproject over Bartje

Samen met het ICO Centrum voor Kunst & Cultuur maken we in het kader van een educatieproject deze zomer voor kleutergroepen uit het basisonderwijs drie korte video’s ter kennismaking met Bartje. Rondom deze video’s wordt een programma ontwikkeld voor kleuters waarin allerlei thema’s van vroeger en nu op een speelse manier worden aangeboden. De kleuters doen onderzoek in de natuur, over eten, kleding, gewoontes en rituelen. Op woensdagmiddag 16 juni vanaf 15:00 uur organiseren we een castingmiddag. We zijn op zoek naar een jongen van 7/8 jaar die het hoofdpersonage kan spelen en zowel jongens als meisjes van diezelfde leeftijd die willen figureren als de klas van Bartje.

Wie was Bartje ook alweer?
Bartje is de hoofdpersoon uit het bekende boek van de Drentse auteur Anne de Vries. Bartje groeit op in een arm Drents landarbeidersgezin en wil zich steeds minder schikken in zijn lot. Bartjes uitroep als moeder bruine bonen opschept, en vader oproept tot gebed: ‘Ik bid niet veur brune bonen!’ groeide uit tot een bekende metafoor voor Drentse koppigheid. De streekroman werd een ongekend succes en in 1972 verfilmde Willy van Hemert het boek tot een tv-serie. Mede hierdoor werd Bartje hét symbool van de provincie Drenthe.

Waar zijn we naar op zoek?
Voor het hoofdpersonage in de video’s zijn we op zoek naar een jongen van 7/8 jaar die de rol van Bartje kan spelen. Daarnaast zijn we op zoek naar zowel jongens als meisjes die willen figureren als de klas van Bartje. De figuranten hoeven niet naar de castingdag te komen. Zie voor verdere informatie over de figuranten het kopje hieronder. Kinderen die willen figureren hoeven alleen beschikbaar te zijn op 12 en 13 juli De castingdag voor Bartje vindt plaats op woensdag 16 juni vanaf 15:00 uur in Assen. Verder is de voorwaarde om uitgenodigd te worden voor de casting dat je zoon beschikbaar is voor de opnames in Schoonoord en Hoogeveen op de volgende data:

·       Donderdag 1 juli (tijd wordt later bekend gemaakt)

·       Maandag 12 en dinsdag 13 juli van 16:00 – 20:30 uur in Schoonoord

·       Woensdag 14 juli overdag (tijd wordt later bekend gemaakt) in Hoogeveen

Hoe kan ik mijn zoon aanmelden voor de casting van Bartje?
De castingdag vindt plaats op woensdag 16 juni vanaf 15:00 uur in Assen. Graag ontvangen wij uiterlijk 13 juni een auditievideo waarin je zoon zichzelf kort voorstelt en de zin zegt: “Ik bid nie veur brune bonen”. Uiterlijk 14 juni hoor je of je zoon is uitgenodigd voor de casting. Je kunt de video mailen naar: info@garagetdi.nl

Hoe kan ik mijn kind aanmelden als figurant?
Je kunt je kind aanmelden als figurant door uiterlijk 30 juni een mail te sturen naar info@garagetdi.nl met daarin de naam en leeftijd van je kind en een foto. Voorwaarde om mee te doen als figurant is dat je kind op 12 en 13 juli van 16:00 tot 20:30 uur beschikbaar is. 

Foto: Drents Archief